Бұл құжатта товароведение пәнінен жауабы бар сынақтар. Тікелей сілтеме арқылы жауабы бар сынақтарды жүктей аласыз.
Тест по предмету товароведение
Задание №1
Вопрос:
Жер бетіндегі тірі организмдердің тіршілігі үшін шешуші маңызы бар үрдіс…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) атмосфералық
2) химиялык
3) өсімдік
4) фотосинтез
5) молекулалық
Задание №2
Вопрос:
Өсімдіктің даму жылдамдығының әсері неге әкеледі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) құнарлы заттарға
2) күннің ұзактығына
3) тамыр системасынын тыныс алуына
4) тамақ режиміне
5) тұқымның өнуіне
Задание №3
Вопрос:
Дәннің қалыптасуы … кейін басталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) суарудан
2) ұрыктанудан
3) себуден
4) сүтті пісіруден
5) ұнның шығуынан
Задание №4
Вопрос:
Барлық дәнділердін жемістері … аталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) астық
2) шатырқанат
3) гүлтабан
4) гүл
5) тұқымдас
Задание №5
Вопрос:
Дәннің сапасын кұралдын көмегімен аныктау әдісі деп аталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) органолептикалық
2) орташа
3) сенсорлық
4) зертханалық
5) бірлескен
Задание №6
Вопрос:
Орташа құрғақ дән дымқылдығынын көрсеткіші …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) 20% көп
2) 14.1% – 15.5%
3) 17% жоғары
4) 19% көп емес
5) 18% дейін
Задание №7
Вопрос:
Дезинсекцияның барлық әдістерін екі үлкен топқа … бөлуге болады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) физика-механикалық және химиялық
2) дезинсекция және дератизация
3) дымқыл және құрғак
4) негізгі және көмекші
5) зарасыздандыру және дезинфекциялау
Задание №8
Вопрос:
Даму шекараларына байланысты жай…қанатты және қанатсыз болып бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бидай
2) тұкым
3) дән
4) сіпсебас
5) каракұмык
Задание №9
Вопрос:
Бидай ұнын макарон өнеркәсібі үшін … алады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) қатты бидайдан
2) ұмсак бидайдан
3) күшті бидайдан
4) әлсіз бидайдан
5) орташа бидайдан
Задание №10
Вопрос:
Таза күйінде жүгері ұнын … өндірісте қолданады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) кондитерлік
2) азық-түлік
3) фуражды
4) ұн тарту
5) жарма
Задание №11
Вопрос:
Жарманың шығуына әсер ететін сұлының негізгі көрсеткіштерінің бірі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) балауыз
2) табиғаты
3) шынылығы
4) пленкалы
5) ядродан тұрады
Задание №12
Вопрос:
… дәнде сығылған дақ секілді көшіл – сұр түсті пайда болады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) фузариоз
2) көгерген жүгері
3) кызыл шірік
4) бактериоз жүгерісі
5) көбіршікті жалаң
Задание №13
Вопрос:
Жүгері дәні мен собығы зақымдалады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) фузариоз
2) жүгері көгергенде
3) қызыл шірікте
4) бактериоз жүгерісі
5) көбіршікті жалаң
Задание №14
Вопрос:
Екпе күріштің … түрі бар
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бір
2) екі
3) үш
4) төрт
5) жеті
Задание №15
Вопрос:
Күріштін ластануы…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) татар қарақұмығы
2) арамшөп
3) саңырауқұлақ паразиті
4) жалаң
5) қонақ жүгерісі
Задание №16
Вопрос:
Қарақұмықтың жемісі ботаникалық жіктеу бойынша
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) тұкымы
2) дәні
3) бұршақ
4) жаңғақ
5) қауашақ
Задание №17
Вопрос:
Қамырдан крахмалды, клетчатканы жуу арқылы алып тастағандағы кезең бұл….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) күлділігі
2) балауыз
3) кышкылдық
4) типтік кұрам
5) шынылығы
Задание №18
Вопрос:
Ұрықта, қабықша мен алейронда болмайды…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) дәрумендер
2) майлар
3) пигмент
4) қышқыл заттар
5) ақуыз
Задание №19
Вопрос:
Тритикалдағы көпшілігінің сорты мен гибриді дәндері ұзынырақ…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бидай
2) тары
3) арпа
4) карабидай
5) күріш
Задание №20
Вопрос:
Егістік арпа … түрге бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) төрт
2) үш
3) екі
4) бес
5) жеті
Задание №21
Вопрос:
Жалаң және пленкалы дәннін жемісі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) арпа
2) тары
3) карабидай
4) сұлы
5) бидай
Задание №22
Вопрос:
Сіпсебас формасына қарай тармақты және бір гривті дән
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бидай
2) қарабидай
3) сұлы
4) арпа
5) тары
Задание №23
Вопрос:
Орташа сынаманы іріктеуге арналған максимальды тұқым саны қалай аталады …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бақылау бірлігі
2) тазалық
3) таза сортты
4) көлемі
5) ластанған
Задание №24
Вопрос:
Ұн тарту зауыттарында технологиялық үрдістерді бақылау үшін үлкен маңызы бар ….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) иісі
2) жұқтырылған
3) күл
4) ылғалдылығы
5) дәмі
Задание №25
Вопрос:
Ақуыздың міндетті кұрам бөлігі ….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) азот
2) крахмал
3) кант
4) май
5) темір
Задание №26
Вопрос:
Құрамындаңғы барлық аминоқышқылдар өз мөлшерінде бағалы деп аталады …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) дәрумендер
2) акуыздар
3) майлар
4) көмірсулар
5) кант
Задание №27
Вопрос:
Ерігіштік көрсеткіші бойынша … барлығы майда май ерігіш пен ерімейтін болып бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ферменттер
2) пигменттер
3) майлар
4) дәрумендер
5) ақуыздар
Задание №28
Вопрос:
… – бұл ақуызды қасиетімен, органикалық жоғары молекулалы заттар
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ферменттер
2) дәрумендер
3) пигменттер
4) акуыздар
5) майлар
Задание №29
Вопрос:
Қолайсыз жағдайларда дәннін дамуы төмен орындаушылығымен және керісінше жоғары … болады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) пленкалы
2) балауыз
3) шынылығы
4) тығыздығы
5) ылғалдылық
Задание №30
Вопрос:
Толық көбейтілмеген аудастырылған сорттар калай аталады …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) гибриттік
2) мемлекеттік
3) аудастырылған
4) бетке ұстар
5) жетіспеушілік
Задание №31
Вопрос:
Алдағы көбейтуге арналған іріктелген супер бетке ұстар тұқым калай аталады….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) гибрид
2) супер бетке ұстар
3) категория
4) репродукциялык
5) бетке ұстар
Задание №32
Вопрос:
Барлық тұқымдар сортынан өсірілген әлита…. аталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) гибрид
2) репродукциялық
3) супер бетке ұстар
4) бетке ұстар
5) категория
Задание №33
Вопрос:
Мемлекеттік сорттық бақылаудың негізгі әдісі – далалық …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) гибридизация
2) категория
3) мутация
4) апробация
5) репродукция
Задание №34
Вопрос:
Дән массасының табиғатына біркелкі әсер етпейді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) қоспалар
2) желінген дән
3) ақаулы дән
4) ұрылған дән
5) ұсақ дән
Задание №35
Вопрос:
Жоғары ұн тарту және нан пісіру қабілеті қай сортта
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бидай
2) тары
3) сұлы
4) күнбағыс
5) каракұмық
Задание №36
Вопрос:
Екі форманы будандастыру арқылы алынған ұрпақ калай аталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) гибрид
2) мутация
3) тозаңдану
4) хромосом
5) бір рет тозаңдану
Задание №37
Вопрос:
Тәлімбақта шығарылатын жаңа сорттарды шығыру және жан-жақты бағалау үшін жүргізеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) селекция
2) гибридтеу
3) мутация
4) сынақ
5) іріктеу
Задание №38
Вопрос:
Майлы дақылдардың дәндерінде пайда болатын еркін судын шекаралары
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) 17% тен көп
2) 15.6 – 17%
3) 8 – 10%
4) 14% көп емес
5) 12- 13%
Задание №39
Вопрос:
Дәннің үстіңгі қабатында болатын ұрық ….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) қатты
2) саңыраукұлак тәріздес паразит аурулары
3) шаңды
4) маранды
5) жусан
Задание №40
Вопрос:
Формаларына байланысты нан қорларының зиянкестері деп аталды
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) құрсақ іші
2) аяғы
3) басы
4) көзі
5) төсі
Задание №41
Вопрос:
Дәннің тіртегістілігі … байланысты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) морфологиялық ерекшеліктеріне
2) тұкымды іріктеп егуне
3) анатомиялық құрылысына
4) химиялық құрамына
5) өсіру орнына
Задание №42
Вопрос:
Өте ескі дән сапасының көрсеткіші
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) шынылығы
2) балауыз
3) табиғаты
4) пленкасы
5) ылғалдылық
Задание №43
Вопрос:
Қазақстандағы ауыл шаруашылық өнімдерін шетелге шығару арасында бәсекелестікке ие…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) мал шаруашылығының
2) өсімдік шаруашылығының өнімдері
3) астық
4) ұн тарту, жарма өндірісінің өнімдері
5) мақта
Задание №44
Вопрос:
Ашылатын және ашылмайтын … жемістерге бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) күрделі
2) шын
3) шырынды
4) жалған
5) бір тұқымды
Задание №45
Вопрос:
Ірі жұқа қабырғалы жасушалар әр түрлі формада орналасады …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) алейронды қабаттан кейін
2) жемісті қабықшадан кейін
3) гүлді пленкадан кейін
4) ұрықтан кейін
5) ұзына бойлы кескіннен
Задание №46
Вопрос:
Дәнді дақылдар мен қоспалардан басқа дән массаларының құрамында бар …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) қандапа-тасбақалар
2) арам шөп
3) микроорганизмдер
4) зиянкес
5) сабан
Задание №47
Вопрос:
Дәннің формасынан, көлемінен, үстінгі қабатынан, дымқылдығынан, қоспа түрінің құрамы байланысты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) сусымалдылығына
2) сынамға
3) нақты сынаманы іріктеуіне
4) аспамен бөлінуіне
5) дәннің дымқылдығына
Задание №48
Вопрос:
Дән массаларын тазалап, кептіріп, сақтау, тасымалдау үшін …. дереу есепке алу керек
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) сапаның міндетті көрсеткішті
2) сорбционды ыдысты
3) сенсорлықты
4) балауызды
5) дән массаларының біркелкілігін
Задание №49
Вопрос:
Крахмал өндірісіндегі азықтық өнім …..
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) мезга
2) барда
3) жом
4) меласса
5) қосымша өнім
Задание №50
Вопрос:
Ұнның саңылауы ұсақ саңылаулы құрылым тузеді, бұл оның … азаюына әкеледі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ашығанының
2) нығыздалуының
3) жұқтырылғандығаның
4) газ өткізгіштігінің
5) тығыздалуының
Задание №51
Вопрос:
… жүгері дәні сығылған төбесі сары немесе ақ
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) қантты
2) кремнилі
3) тісті
4) жарылғыш
5) крахмалды
Задание №52
Вопрос:
… алынған дәннің тегі анықталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ұнның сортынан
2) ұнның шығуынан
3) ұнның түрі
4) ұнды тартудан
5) ұнның типінен
Задание №53
Вопрос:
… ұн тарту өндірісіндегі ұнды өндірудегі қосымша өнім
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) құрама жем
2) кебек
3) жарма
4) ұн
5) қалдықтар
Задание №54
Вопрос:
Жарма өзінің формасымен, өлшемімен ерекшеленетін және химиялық құрамды … бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) класстарға
2) типтерге
3) номерге
4) маркілерге
5) түрлерге
Задание №55
Вопрос:
Жеміс қабықшаларының құрылысына байланысты бұршақ түрі және қантты болып бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) асбұршақ
2) сұлы
3) күріш
4) арпа
5) қарабидай
Задание №56
Вопрос:
Қиын борпылдайтын және жыртылатын қамыр пайда болады, егер … болса
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) көп мөлшерде суда
2) жоғары балауыз
3) серпімді балауыз
4) қатты жуу
5) ұсақ ұн тарту
Задание №57
Вопрос:
Теменгі сапалы көрсеткіш нан беретін бидай …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) әлсіз
2) күшті
3) қатты
4) орташа
5) жалаңаш дән
Задание №58
Вопрос:
Негізгі бидай сорты 2 типпен анықталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) безостая 1
2) саратовская 29
3) акмола 2
4) безенчукская 139
5) омская 18
Задание №59
Вопрос:
Сыра қайнату мен жарманың жоғары сапасының сорты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) тары
2) арпа
3) сұлы
4) карабидай
5) бидай
Задание №60
Вопрос:
Дән ұрығынаң толық тағамдық май өндіреді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) тары
2) рапс
3) күнбағыс
4) жүгері
5) қыша
Задание №61
Вопрос:
Химиялық құрамына байланысты …. жай, күрделі, цикликалық болып бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) липидтер
2) гликозидтер
3) полисахаридтер
4) моносахаридтер
5) дәрумендер
Задание №62
Вопрос:
Бидайдан жақсы сапалы балауыз түзіледі, жұмсақ шынылы … болғанда
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) күлдігі
2) табиғаты
3) шынылығы
4) типтік құрам
5) ақуыздар
Задание №63
Вопрос:
Егістік алқабында және сақтауда дәннің … мүмкін
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) дамуы
2) өсіп-өнуі
3) закымданған
4) дамып, өнуі
5) өздігінен өнуі
Задание №64
Вопрос:
Ұннын негізгі күші жоғалады, бидайдын небары 2-3% дәні зақымданса
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) қандала-тасбақамен
2) нан корының зиянкесімен
3) паразитпен
4) зиянкеспен
5) кенемен
Задание №65
Вопрос:
Жақсы балауыз құрайды, егер… ақуыздан тұрса
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) борозд
2) бород
3) эндосперм
4) қабықша
5) ұрық
Задание №66
Вопрос:
Бірінші типті анықталған бидайдың негізгі сорты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) альбидум 28
2) одесская 120
3) безенчук 139
4) саратов 29
5) алмаз
Задание №67
Вопрос:
Молекулада бірінші, екінші және үшінші структураны ажыратады …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) көмірсулар
2) май
3) крахмал
4) қант
5) ақуыз
Задание №68
Вопрос:
Химиялық құрамы … бойынша екі топка бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ферменттер
2) ақуыздар
3) майлар
4) қант
5) көмірсулар
Задание №69
Вопрос:
Дәнді дақылдардың ішінде қайсысы ақуызға бай
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) арпа
2) қарабидай
3) бидай
4) қонақ жүгері
5) қарақұмық
Задание №70
Вопрос:
Фотосинтез нәтижесінде өсімдіктердің жасыл бөліктерінде … пайда болады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) көмірсулар
2) дәрумендер
3) акуыздар
4) майлар
5) пигменттер
Задание №71
Вопрос:
Жасушаның негізгі құрамы болатын, құрылыс материалы, осімдіктерде маңызды рөл атқарады…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) көмірсулар
2) ақуыздар
3) дәрумендер
4) майлар
5) пигменттер
Задание №72
Вопрос:
Моносахаридтер мен полисахаридтер – бұл екі топ …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) кемірсулар
2) майлар
3) акуыз
4) пигмент
5) дәрумендер
Задание №73
Вопрос:
Қолайсыз жағдайларға төзімді … кене дамуының стадиясы
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) гиппопус
2) нимфа кене стадиясының дамуы екі
3) насекомдар
4) кене
5) нимфа кене стадиясының дамуы бір
Задание №74
Вопрос:
Аса қымбатты болып саналмайды
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ұрылған дән
2) дәннің зақымдануы
3) ұсак дәндер
4) тегістелген дән
5) елек арқылы өту
Задание №75
Вопрос:
Ауыл шаруашылық өсімдіктерінің жаңа сорттарын шығару туралы ғылым қалай аталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) стандартизация
2) тұқым шаруашылығы
3) технология
4) селекция
5) метрология
Задание №76
Вопрос:
Алдын-ала көбейту нәтижесінде алынған тұқым калай аталады …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бетке ұстар
2) супер бетке ұстар
3) категория
4) гибрид
5) репродукциялық
Задание №77
Вопрос:
Тұқым мен жеміс әр- кезде … заттардан тұрады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) іріктелген
2) күлді
3) азотты
4) қышқыл
5) минералдық
Задание №78
Вопрос:
Бидай мен карабидайдын шығуын есептеу үшін көрсеткіш … есепке алады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) дәмі
2) жұқтырылған
3) күлді
4) ылғалдылығы
5) иісі
Задание №79
Вопрос:
Дән мен дәнді өнімдердің сапасын бағалау үшін дымқылдығын келесі әдіспен анықтайды
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) дистилляция әдісімен
2) үлгілі әдісімен
3) химиялык әдіспен
4) кептіру әдісімен
5) технологиялық әдіспен
Задание №80
Вопрос:
Диаметрі 1 мм болатын електен өтетін бидай немесе карабидай жатады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ұсак дән
2) дақылдар қоспалары
3) дымқылдығы
4) зиянды қоспалар
5) арам шөп қоспалары
Задание №81
Вопрос:
Бидай дәнінің күшті дамымағаның көрсетеді …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) солғын
2) қысымды
3) зақымданған
4) өсіп кеткен
5) қабыршақталған
Задание №82
Вопрос:
Орташа сынаманың бір бөлігі дәннің сапа көрсеткішін анықтауға арналған…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) сынама іріктеумен
2) аспамен
3) біркелкілікпен
4) нақты сынамамен
5) талдаумен
Задание №83
Вопрос:
Микоздар …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) өрмелеуші зиянкес
2) жануар текті қоспалар
3) зияңды текті өсімдік
4) тышқан
5) саңырауқұлақ-паразиттері
Задание №84
Вопрос:
Дән өнімдерін қайта өңдеуде ұрықтын құрамы рұқсат етілмейді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) 0,05 %
2) 0,03 %
3) 0,07%
4) 0,10 %
5) 0,02 %
Задание №85
Вопрос:
Паразит дөнгелек құрты қай класына жатады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) саңырауқұлақ
2) саңырауқұлақ паразиті
3) галдар құрты
4) безеу зиянкесі
5) фузариоз
Задание №86
Вопрос:
Орташа тәуліктік сынама … қалыптасады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) 2 аптада
2) бірінші кезеңде
3) оперативті тәулікте
4) 3 айда
5) аптамен
Задание №87
Вопрос:
Біркелкілік партия нақты сынаманы іріктеуе … бойынша орнатады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) орташа сынама
2) химиялық құрам
3) ақуыздың құрамы
4) органолептикалық белгілер
5) аспа
Задание №88
Вопрос:
Дәнді сақтау, жинау, даму сияқты жағымсыз жағдайлардағы бірінші белгісі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) түсі мен жылтырлығы
2) зачеттық массасы
3) ботаникалық анықтама
4) түрі мен шығу тегі
5) химиялық құрамы
Задание №89
Вопрос:
Бидай, қарабидай және арпада пайда болатын еркін су дәрежесі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) 15.6-17%
2) 14.5- 15.5%
3) 8 – 10%
4) 6 – 7%
5) 12- 13%
Задание №90
Вопрос:
Сапа көрсеткішінің дұрыс және жанама анықтауының әдістері
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) ластануы
2) балауы
3) табиғаттылығы
4) шынылығы
5) ылғалдылық
Задание №91
Вопрос:
Адам үшін бағалы ауыл шаруашылық өндірісінің тауарларын оқытатын ғылым қалай деп аталады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Тауар
2) Сақтау
3) Өнімдер
4) Өндіріс
5) Тауартану
Задание №92
Вопрос:
Тұқым мен жеміс химиялық құрамы бойынша ……… топқа бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Үшке
2) Беске
3) Бөлінбейді
4) Бірге
5) Сегізге
Задание №93
Вопрос:
Нан дәнділері бөлінеді ….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Белгілі белгілері бойынша
2) Мақсатты қолдану
3) Орфологиялық белгілер бойынша
4) Нағыз және тары тәрізділер
5) Ботаникалық тұқымдастығы бойынша
Задание №94
Вопрос:
Дәннің ішкі бөлімі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Қабықшасы
2) Ені
3) Жемісі
4) Қабаты
5) Эндосперм
Задание №95
Вопрос:
Дән массаларындағы физикалық және физиологиялық үрдістер әсер етеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Дымқылдығына
2) Аспаға
3) Дән табиғатына
4) Микроорганизмдер
5) Саңылауға
Задание №96
Вопрос:
Дәнді сақтау практикасында …. тәртіп қолданылады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Бір
2) Бес
3) Төрт
4) Алты
5) Үш
Задание №97
Вопрос:
Дән массаларын сақтау орындарын толтыру тиімділігі ….байланысты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Бұрыш үйлесіне
2) Коэффициент үйкелісіне
3) Бұрыш градусына
4) Табиғи ору бұрышына
5) Сусымалылығына
Задание №98
Вопрос:
Дән өзінің қолдану аумағының қасиетін сақтау кезеңі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Сорбциямен
2) Жылу өткізгішпен
3) Мәңгілік
4) Тыныс алумен
5) Бірдей ылғалдылықпен
Задание №99
Вопрос:
Дән аэробалық және анаэробалық тыныс алғанда …. босап шығады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Құрғақ заттардың массасы
2) Энергия
3) Температура
4) Ылғалдылық
5) Ауа
Задание №100
Вопрос:
… даму нәтижесінде тамаққа қолдану жарамсыз болып қалады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Насекомдар
2) Бактериоз
3) Фузариоз
4) Қызыл шірік
5) Картоп ауруы
Задание №101
Вопрос:
Әр ұн сорттары үшін барлық жағдайларға ұн тарту ….сыртқа шығарылады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Кіріспе
2) Негізгі
3) Базистік
4) Деректі
5) Есептік
Задание №102
Вопрос:
…..қамырдың газды ұстап тұру қабілеттілігін алуға көмектеседі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Фаринограф
2) Қамырды илеу
3) Диафаноскоп
4) Альвеограф
5) Пурка
Задание №103
Вопрос:
Арпадан …..жармасын өндіреді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Қарақұмық және полвалық
2) Артек және сұлы
3) Арпа жармасы және ұнтақ жармасы
4) Арпа және арпа жармасы
5) Бидайлы және күрішті
Задание №104
Вопрос:
…..эфирмайлары дақылдарына жатады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Фенхель
2) Тмин
3)
Анис
4) Кориандр
5) Барлық жауаптар дұрыс
Задание №105
Вопрос:
….тұқымдарды престеп өңдеу нәтижесінде өсімдік майы алынады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Шрот
2) Кебек
3) Ұнтақталған
4) Премикс қосымшасы
5) Құнжара
Задание №106
Вопрос:
Крахмал өндірісінің азықтық өнім …..
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Қосымша өнім
2) Меласса
3) Барда
4) Жом
5) Мезга
Задание №107
Вопрос:
… – жылу сүйгіш өсімдік және ол гидрофиттерге жатады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Қыша
2) Тары
3) Күріш
4) Рапс
5) Қонақ жүгері
Задание №108
Вопрос:
…. күріш түрлерінің дәні жуан, жалпақ келеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Мәдениетті
2) Бревис
3) Екпе
4) Японика
5) Индика
Задание №109
Вопрос:
Тары дәнінің гүлшоғыры
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Жеміс және собық
2) Дәні
3) Жеміс
4) Собық
5) Масақ
Задание №110
Вопрос:
Тауар ассортименті – бұл ….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бірынғай маркасы бар тауарлар тобы және бір біріне орамасымен ұқсас тауарлар тобы
2) бір біріне орамасымен ұқсас тауарлар тобы
3) бірынғай маркасы бар тауарлар тобы
4) тұтынушылардың тауарлар тобы
5) тұтынушылардың әртүрлі түрлеріне сатылатын тауарлар тобы
Задание №111
Вопрос:
…… бір реттік және қайталатын болып бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Тартылған ұн
2) Типтері
3) Қонақ жүгері
4) Шығу
5) Түрі
Задание №112
Вопрос:
Ұнның …. сорты бірінші тарғылған жүйеден іріктеледі
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Бірінші
2) Екінші
3) Үшінші
4) Жоғары
5) Дәннің барлдық тартылғаны
Задание №113
Вопрос:
Жоғары сортты ұнның төмен болады…..
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Ластануы
2) Шынылығы
3) Қышқылдығы
4) Ылғалдылығы
5) Жұқтырылған
Задание №114
Вопрос:
Бидайдың хромосом саны қанша топтарға бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) 2
2) 3
3) 4
4) Әр түрлі
5) Бірдей емес
Задание №115
Вопрос:
Балауыздың созып және қысқанда қайта бастапқы қалпына келетін қасиет
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Борпылдық
2) Саңылаулы
3) Су өткізгіштік
4) Созылғыштық
5) Серпімділік
Задание №116
Вопрос:
Қандай бидайды қоспасыз жақсы нан алу үшін қолданады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Орташа
2) Пленкалы
3) Қатты
4) Жұмсақ
5) Жалаң дән
Задание №117
Вопрос:
Ортасындағы түспеген масағымен ерекшеленеді…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Жұмсақ бидай
2) Жалаң дән
3) Қатты бидай
4) Пленкалы
5) Жай қарабидай
Задание №118
Вопрос:
Дәннің формасы мен өлшеміне қарай … жалпақ, ұзын, ұзынды тар, жалпақ, қысқа, қысқалы тар болып бөлінді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Тритикал
2) Сұлы
3) Арпа
4) Бидай
5) Қарабидай
Задание №119
Вопрос:
Адамдар мен жануарлыр организміне…үш жағдайда болады: сұйық, жартылай сұйық және қатты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Ақуыздар
2) Майлар
3) Көмірсулар
4) Пигменттер
5) Дәрумендер
Задание №120
Вопрос:
Адам және жануарлар ағзасы….қажетті энергетикалық және структуралық материал
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Ферменттер
2) Дәрумендер
3) Майлар
4) Пигметтер
5) Ақуыздар
Задание №121
Вопрос:
Ненің жетіспеушілігі ағзада зат алмасуды бұзады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Фермент
2) Дәрумендер
3) Пигмент
4) Майлар
5) Ақуыз
Задание №122
Вопрос:
Табиғатында ақуыз қасиетімен мен биологиялық катализатор ретіндегі маңызымен келісілген…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Фермент
2) Ақуыз
3) Май
4) Дәрумендер
5) Пигмент
Задание №123
Вопрос:
Дәннің тығыздығы байланысты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Химиялық құрамына
2) Формасына
3) Массасы 100 денге
4) Пленкаға
5) Табиғатына
Задание №124
Вопрос:
Массасы 1000 дән ….байланысты ауытқиды
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Дақылдардың түрлеріне
2) Химиялық құрамына
3) Тұқымдастығына
4) Тамаққа
5) Ботаникалық белгілеріне
Задание №125
Вопрос:
Тұқым сапасын себу көрсеткішіндегі ең негізгі болып табылады…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Өсу энергиясы
2) Ластану
3) Көлемі
4) Тазалық
5) Ұқсастық
Задание №126
Вопрос:
Күлдің саны бойынша жалпы……. заттардың құрамын анықтайды
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Іріктелген
2) Минералдық
3) Азотты
4) Қышқыл
5) Таза
Задание №127
Вопрос:
Өсімдіктерде синтезделеді…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Майлар
2) Дәрумендер
3) Пигменттер
4) Ақуыздар
5) Көмірсулар
Задание №128
Вопрос:
Өңдеу алдында жуу керек
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Ащы жусанды дәнді
2) Тұзсыз дәнді
3) Тәтті дәнді
4) Қышқыл дәнді
5) Аязға шалдыққан дәнді
Задание №129
Вопрос:
Жаңа жиналған дән құрамының дымқылдығы байланысты
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Еркін суларға
2) Химиялық реакцияларға
3) Микроорганизмдер мөлшеріне
4) Пісу дәрежесіне
5) Формасына
Задание №130
Вопрос:
Қоспаның аз мөлшелі дәрежесі өнімнің сапасына кері әсерін тигізеді….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Негізгі дән
2) Арам шөп қоспасы
3) Дақылдар
4) Зиянды қоспалар
5) Ақаулы дән
Задание №131
Вопрос:
Бас дәндер……….бөлінеді
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Маранды
2) Жұқтырылған
3) Қатты
4) Зақымданған
5) Шынды
Задание №132
Вопрос:
Өрмекшілер класына жатады
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Синегузды
2) Фузриозды
3) Кенелер
4) Жұқтырылған
5) Насекомдар
Задание №133
Вопрос:
Дән формасындағы көптүрлілік байқалады….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Торгода
2) Асбұршақ
3) Тарыда
4) Бұршақта
5) Қарақұмықта
Задание №134
Вопрос:
Қазақстанда негізгі астық өндіруші …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Батыс аймақ
2) Шығыс аймақ
3) Орталық аймақ
4) Оңтүстік аймақ
5) Солтүстік аймақ
Задание №135
Вопрос:
Қазақстандағы негізгі астық ….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Жүгері
2) Бидай
3) Қарабидай
4) Күріш
5) Сұлы
Задание №136
Вопрос:
«Технология» ұғымының толық ұғымы бұл …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Шикізаттан өнім және қызмет шығару бұл кез келген құрал
2) Оңтайлы ұсыныстар мен өнертабыстар
3) Техникалық білім мен дағдылар бұл..
4) Бұл шикізат, машиналар, жабдықтар
5) Ақпаратты өңдеу үшін пайдаланатын техникалық құралдар
Задание №137
Вопрос:
Топырақты негізгі ластаушылар – олар ….
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Бақтар мен бақшалар
2) Қалалық қоқыстың үйінділер
3) Құрылыс
4) Орман өнеркәсіптің қалдықтары
5) Тыңайтқыш пен улы химикаттар, радиоактивті заттар
Задание №138
Вопрос:
Астықты өңдеу мен өңдеудің жанама өнімдері және дайын өнімдері сақтау үшін қоймалар – бұл
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Астықты емес шикізатты және астықты өңдеуде барысында алынған қалдықтар қоймалары
2) Ыдысты сақтау қоймалары
3) Өткізу
4) Жабдықтау
5) Цехтық қоймалары
Задание №139
Вопрос:
Нанды пісіруде қолданады …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) бидай
2) бидайық
3) қант қамыс
4) шалғындық мятлик
5) селеу
Задание №140
Вопрос:
Дәнділерге жатады…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) күнбағыс
2) аскабақ
3) күріш
4) ирис
5) пияз
Задание №141
Вопрос:
Астықты сақтау үшін арнайы техникалық ғимарат – бұл …
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) сапетка
2) астық сақтау қоймасы
3) амбар
4) қойма
5) қойма және амбар
Задание №142
Вопрос:
Қазақстанның ормандалалық аймағының топырағы – бұл…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Топырақтар
2) Қоңыр және сұр ормандық
3) Сұр топырақтардағы саздықтар
4) Қызыл топырақтар мен қара топырақтар
5) Сұр топырақтар мен қара топырақтар
Задание №143
Вопрос:
Дән массалары қиын сақталады, егер көп мөлшерде…
Выберите один из 5 вариантов ответа:
1) Өнгенде
2) Желінгенде
3) Ұрылғанда
4) Аязға ұрылғанда
5) Солғанда
Ответы:
1) (1 б.) Верные ответы: 4;
2) (1 б.) Верные ответы: 2;
3) (1 б.) Верные ответы: 2;
4) (1 б.) Верные ответы: 1;
5) (1 б.) Верные ответы: 4;
6) (1 б.) Верные ответы: 2;
7) (1 б.) Верные ответы: 1;
8) (1 б.) Верные ответы: 5;
9) (1 б.) Верные ответы: 1;
10) (1 б.) Верные ответы: 1;
11) (1 б.) Верные ответы: 5;
12) (1 б.) Верные ответы: 4;
13) (1 б.) Верные ответы: 2;
14) (1 б.) Верные ответы: 3;
15) (1 б.) Верные ответы: 2;
16) (1 б.) Верные ответы: 4;
17) (1 б.) Верные ответы: 2;
18) (1 б.) Верные ответы: 5;
19) (1 б.) Верные ответы: 1;
20) (1 б.) Верные ответы: 2;
21) (1 б.) Верные ответы: 1;
22) (1 б.) Верные ответы: 3;
23) (1 б.) Верные ответы: 1;
24) (1 б.) Верные ответы: 3;
25) (1 б.) Верные ответы: 1;
26) (1 б.) Верные ответы: 2;
27) (1 б.) Верные ответы: 2;
28) (1 б.) Верные ответы: 1;
29) (1 б.) Верные ответы: 1;
30) (1 б.) Верные ответы: 5;
31) (1 б.) Верные ответы: 5;
32) (1 б.) Верные ответы: 2;
33) (1 б.) Верные ответы: 4;
34) (1 б.) Верные ответы: 1;
35) (1 б.) Верные ответы: 1;
36) (1 б.) Верные ответы: 1;
37) (1 б.) Верные ответы: 4;
38) (1 б.) Верные ответы: 3;
39) (1 б.) Верные ответы: 2;
40) (1 б.) Верные ответы: 3;
41) (1 б.) Верные ответы: 2;
42) (1 б.) Верные ответы: 3;
43) (1 б.) Верные ответы: 3;
44) (1 б.) Верные ответы: 3;
45) (1 б.) Верные ответы: 1;
46) (1 б.) Верные ответы: 3;
47) (1 б.) Верные ответы: 1;
48) (1 б.) Верные ответы: 2;
49) (1 б.) Верные ответы: 1;
50) (1 б.) Верные ответы: 4;
51) (1 б.) Верные ответы: 3;
52) (1 б.) Верные ответы: 3;
53) (1 б.) Верные ответы: 2;
54) (1 б.) Верные ответы: 5;
55) (1 б.) Верные ответы: 1;
56) (1 б.) Верные ответы: 3;
57) (1 б.) Верные ответы: 1;
58) (1 б.) Верные ответы: 4;
59) (1 б.) Верные ответы: 2;
60) (1 б.) Верные ответы: 4;
61) (1 б.) Верные ответы: 1;
62) (1 б.) Верные ответы: 5;
63) (1 б.) Верные ответы: 2;
64) (1 б.) Верные ответы: 1;
65) (1 б.) Верные ответы: 3;
66) (1 б.) Верные ответы: 4;
67) (1 б.) Верные ответы: 5;
68) (1 б.) Верные ответы: 2;
69) (1 б.) Верные ответы: 3;
70) (1 б.) Верные ответы: 1;
71) (1 б.) Верные ответы: 1;
72) (1 б.) Верные ответы: 1;
73) (1 б.) Верные ответы: 1;
74) (1 б.) Верные ответы: 3;
75) (1 б.) Верные ответы: 4;
76) (1 б.) Верные ответы: 2;
77) (1 б.) Верные ответы: 5;
78) (1 б.) Верные ответы: 3;
79) (1 б.) Верные ответы: 4;
80) (1 б.) Верные ответы: 5;
81) (1 б.) Верные ответы: 1;
82) (1 б.) Верные ответы: 2;
83) (1 б.) Верные ответы: 5;
84) (1 б.) Верные ответы: 1;
85) (1 б.) Верные ответы: 4;
86) (1 б.) Верные ответы: 3;
87) (1 б.) Верные ответы: 4;
88) (1 б.) Верные ответы: 1;
89) (1 б.) Верные ответы: 2;
90) (1 б.) Верные ответы: 5;
91) (1 б.) Верные ответы: 5;
92) (1 б.) Верные ответы: 1;
93) (1 б.) Верные ответы: 4;
94) (1 б.) Верные ответы: 5;
95) (1 б.) Верные ответы: 5;
96) (1 б.) Верные ответы: 5;
97) (1 б.) Верные ответы: 5;
98) (1 б.) Верные ответы: 3;
99) (1 б.) Верные ответы: 2;
100) (1 б.) Верные ответы: 5;
101) (1 б.) Верные ответы: 3;
102) (1 б.) Верные ответы: 4;
103) (1 б.) Верные ответы: 4;
104) (1 б.) Верные ответы: 5;
105) (1 б.) Верные ответы: 5;
106) (1 б.) Верные ответы: 5;
107) (1 б.) Верные ответы: 3;
108) (1 б.) Верные ответы: 4;
109) (1 б.) Верные ответы: 5;
110) (1 б.) Верные ответы: 5;
111) (1 б.) Верные ответы: 1;
112) (1 б.) Верные ответы: 4;
113) (1 б.) Верные ответы: 3;
114) (1 б.) Верные ответы: 3;
115) (1 б.) Верные ответы: 5;
116) (1 б.) Верные ответы: 1;
117) (1 б.) Верные ответы: 5;
118) (1 б.) Верные ответы: 5;
119) (1 б.) Верные ответы: 1;
120) (1 б.) Верные ответы: 3;
121) (1 б.) Верные ответы: 2;
122) (1 б.) Верные ответы: 1;
123) (1 б.) Верные ответы: 1;
124) (1 б.) Верные ответы: 1;
125) (1 б.) Верные ответы: 5;
126) (1 б.) Верные ответы: 2;
127) (1 б.) Верные ответы: 4;
128) (1 б.) Верные ответы: 1;
129) (1 б.) Верные ответы: 4;
130) (1 б.) Верные ответы: 3;
131) (1 б.) Верные ответы: 1;
132) (1 б.) Верные ответы: 3;
133) (1 б.) Верные ответы: 4;
134) (1 б.) Верные ответы: 5;
135) (1 б.) Верные ответы: 2;
136) (1 б.) Верные ответы: 1;
137) (1 б.) Верные ответы: 5;
138) (1 б.) Верные ответы: 5;
139) (1 б.) Верные ответы: 1;
140) (1 б.) Верные ответы: 3;
141) (1 б.) Верные ответы: 2;
142) (1 б.) Верные ответы: 1;
143) (1 б.) Верные ответы: 4;